6.SINIF – 2.Hafta – Bilişim ile Değişim

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BİT)

BİT Nedir: Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlardır.

BİT’in Önemi:

  • Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmayı sağlar.
  • Maliyeti azaltır ve verimliliği arttırır.
  • Zaman tasarrufu sağlar.
  • Kâğıt tüketimini azaltarak doğanın korunmasına katkıda bulunur.
  • Anlık iletişimi kolaylaştırır.
  • İletişim ve hızlı haberleşmeyi sağlar.
  • Bilginin kolay ve güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar.
  • Veri girişini kolaylaştırır.
  • Hayatı kolaylaştırır.

BİT’in Kullanıldığı Alanlar:

Bilişim teknolojilerinin yani BİT’in kullanıldığı bir çok alan vardır.
1. Sağlık Alanında; Bilgisayarlı Tomografi, Mhrs, E-Reçete, E-Nabız vb.
2. Bankacılık Alanında; İnternet bankacılığı, ATM vb.
3. Alışveriş Alanında; Online alış veriş siteleri
4. Günlük Yaşam; Televizyon, Radyo, Telefon vb.
5. Güvenlik Alanında; Güvenlik kameraları, Alarm sistemleri, X-Ray cihazları vb.
6. Ulaşım Alanında; Online bilet siteleri, Navigason Aleti vb.
7. İletişim Alanında; Video konferans, E-posta vb.
8. Sinema Alanında; Animasyon filmler, Yeşil Ekran vb.
9. Eğitim Alanında; Uzaktan eğitim, akıllı tahta, e-okul, eba vb.

Teknolojik Gelişmeler

Nesnelerin İnterneti: Nesnelerin interneti (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır.
Örnek vermek gerekirse klimanızı telefon ile kontrol edebilirsiniz. Ya da bilgisayarınız ile arabanızı kontrol edebilirsiniz. Bu örneklere nesnelerin interneti diyebiliriz.

Akıllı Ev Teknolojileri; Evinizin veya ofisinizin sıcaklığını dışarıdan kontrol edebilirsiniz. Bu sistemlerde duman sensörü bulunuyor ve herhangi bir acil durumda sizi uygulama üzerinden haberdar ediyor. Ayrıca bazı akıllı ev sistemleri ile akıllı telefonunuz üzerinden desteklenen cihazlar sayesinde, sabah uyandığınızda kahveniz hazır olabilir veya eve geldiğinizde ışıklar ve müzik sistemi otomatik olarak devreye girebilir.

Hologram; Hologram teknolojisi ile bir objenin 3 boyutlu görüntüsünü sanal olarak
oluşturabilirsiniz.

3 Boyutlu Yazıcı; 3B yazıcı teknolojisi, bilgisayar ortamında tasarladığınız 3 boyutlu objeleri somut hâle dönüştürebileceğiniz hızlı üretim araçlarıdır.

Giyilebilir Teknolojiler; İnsana fayda sağlayacak uygulamaları, moda etkisini de göz önünde bulundurarak ortaya çıkaran cihazlardır. Sağlık bilekliklerinden, akıllı saatlere; gözlüklerden, giysilere; giyilebilir cihazlar, kişilerin sağlık değerleri, okuma alışkanlıkları ya da yürüme tempoları gibi veriler doğrultusunda pek çok soruna ve ihtiyaca yönelik kişisel çözümler üretmektedir.

Yapay Zeka; Günümüzde kullandığımız tablet ve telefonlar geliştirilen yazılımlar sayesinde sorduğumuz sorulara çeşitli yanıtlar verebilir, tıpkı bir insan gibi bizimle konuşabilirler. Yapay zekâ sayesinde, söylediğimiz kelimeler yazı diline aktarılabilir. Örn; Apple Siri, Google Asistan

İHA (İnsansız Hava Aracı); Uçaklar gibi uzak menzilli uçabilen, uzun sürede havada kalabilen araçlardır. Türkiye de özellikle savunma sanayinde önde gelen ülkelerdendir.

Drone; Genelde 4 pervanesi bulunan bu araç, uzaktan insan kontrolü ile çalışır ve genelde havadan çekim yapmak amacıyla kullanılan İHA (insansız hava aracı) dır. Günümüzde yüzlerce drone ile yapılan gösteriler de havai fişek gösterisi yerine kullanılmaktadır.

Sürücüsüz Otomobil; Otonom yani kendi başına hareket edebilen içinde bir yapay zeka robot teknolojisi bulunduran otomobillerdir. Yakın gelecekte sürücüsüz ve elektrik ile çalışan arabaların çoğaldığını göreceğiz.

Ses ve Görüntü Tarama; Eskiden sadece ajan filmlerinde görülen bu teknoloji cep telefonlarımızın güvenliğini sağlamak için bile kullanılır hale geldi. Tabi güvenlik kamera sistemlerinde yüz tanıma gibi özellikler ile yapay zekanın kullanımı gittikçe artmakta.

Robotlar ve Endüstriyel Robotlar; Sensör adını verdiğimiz algılayıcılarla çevresini algılayabilen, aldıkları komutları ya da içeriğindeki yazılıma göre çalışan cihazlara Robot denir. Robotlar belli bir amaca hizmet edebilir ya da Yapay Zeka desteği ile farklı alanlarda da çalışabilir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.